Alkoholförgiftning bland unga inte ovanligt

Efter flera fall i landet med ungdomar som druckit sig medvetslösa på hembränt och en 16 årig pojke i Filipstad dött, berättar polisen i vårt område att de ofta får ta hand om svårt berusade ungdomar. Martin Landberg vid Uddevalla polisen säger att de fått köra fler ungdomar till akuten för att de blivit alkoholförgiftade.
Martin Landberg, som arbetar vid Uddevallapolisen säger att ungdomar idag är totalt orädda för att testa alla varianter som står till buds för att bli påverkade. Utan en tanke på konsekvenserna. Ungdomar har koll på vem som kan fixa hembränt oftast säljs det dunkvis, sen samlas hemma hos nån med dunken på bordet. Hittills i år har polisen i vårt område gjort 3 till 4 tillslag där man tillverkat och sålt hembränt, men att polisen för en jämn kamp mot hembrännarna är att säga för mycket menar Martin Landberg det handlar ju om det där med resurser... Men det är inte bara ett bekymmer med att ungdomar förses med hembränt från vuxenvärlden, den senaste trenden är att ungdomarna själva tillverkar sin alkohol. - Det är inte sprit då utan mer vin. Idag finns något som heter turbojäst som intresserar ungdomarna och via internet får de lära sig hur man tillverkar alkohol och då får de alkoholkoncetration på 17-19% och så blandar de upp den med andra drycker så det smakar bättre och så dricker de det, berättar Martin Landberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".