Hårdare krav mot kattägare diskuteras

Flera kommunala bostadsbolag ger numera kattägare böter eller vräker dem, om de inte sätter dem i koppel och ser till dem bättre. I vårt område tycker samtliga 14 allmännyttiga bostadsbolag att katterna är ett problem, men inga av bolagen har ännu tagit ställning om hårdare regler mot kattägare. Men diskussioner pågår.

Kattägaren Kerstin Edvinsson från Uddevalla tycker det är bra med hårdare regler mot kattägare:

- Jag tycker det är jättebra. Fler borde ha sina katter i koppel, säger Kerstin Edvinsson.

SR Radio Västs kartläggning av samtliga allmännyttiga bostadsbolag i vårt område visar att ingen av dem har några regler som Torsby och Sundsvall har infört, där kattägare riskerar böter eller vräkning om hyresgästernas katter går lösa utan uppsyn.

Men bostadsbolagen vi pratat med idag menar att utekatter som till exempel kissar i sandlådor och på bilar ÄR ett stort problem. Trots detta har inga hårdare regler hos dem införts ännu. När det gäller Kattägarens ansvar är det idag oklart vad som gäller då lagar och regler är motstridiga. Men flera av de kommunala uthyrarna i vårt område håller just nu på att diskutera om Hårdare regler bör införas mot kattägare som inte ser till sin utekatt.

Torbjörn Karlson, VD på Lysekilsbostäder har ett eget önskemål när det gäller kattfrågan:

- Jag skulle vilja ha ett regelverk som säger att hushållen i allmännyttan max får ha två katter per hushåll. Det skulle kunna lösa det här problemet, tror Torbjörn Karlson, VD på Lysekilsbostäder.

Text: Thomas Graf
Epost: thomas.graf@sr.se
Telefon: 0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".