Axfood återkallar kokt skinka

Axfood återkallar Eldorado kokt skinka från sina butiker. Det rör sig om ungefär 15 000 förpackningar som har gått ut i butiker.

Axfood har hittat bakterien Listeria monocytogenes i ett prov av ”kokt skinka tunna skivor”. Partiet, av märket Eldorado, har förpackningsdatum 07-06-20 och har gått ut till samtliga Willys, Hemköp, Axfood snabbgross och Tempo-butiker i landet. Upptäckten gjordes under torsdagen och de första provresultaten visar att skinkan innehåller bakterien.

- Analyserna är inte klara än men vi utfärdar ändå en varning som en säkerhetsåtgärd, säger Eva Röning. 

Kunder ska slänga eller lämna tillbaka skinkan till butikerna. Axfood lovar pengarna tillbaka, oavsett packdatum före den 20 juni. 

Bakterien Listeria monocytogenes är allmänt förekommande i naturen och finns hos en mängd djur, därför kan den finnas i livsmedel. 

Annika Linde är statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

-Äldre och gravida eller personer med nedsatt immunförsvar tillhör riskgrupperna. Den som får i sig bakterien kan få blodförgiftning men generellt sett är det ingen farlig bakterie, säger Linde. 

Hittills i år har Sverige haft 20 listeriafall. Förra året konstaterades 41 fall./TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".