Dålig livsmedelskontroll

Västra Götaland är sämsta länet i landet på livsmedelskontroll. Åtminstone om man ska döma efter hur många kommuner som låtit bli att rapportera sin kontroll till Livsmedelsverket.

Tycker du det är viktigt att kunna lita på att den mat du köper, de matställen du äter på, den lösglass du köper nu sommar och så vidare är utan skadliga bakterier och andra föroreningar? Troligen. Ingen vill väl få dålig mage eller rentav bli sjuk av något vi stoppar i oss.

Det är därför livsmedelskontrollen är så viktig. Ute i kommunerna är det hälsoskyddsinspektörerna som ska kontrollera livsmedelsindustrier, restauranger, butiker med mera. Och för att kontrollera att kommunerna sköter sina uppgifter på det här området, ska de årligen rapportera till Livsmedelsverket.

Av Västra Götalands 49 kommuner är det åtta som inte gjorde det förra året.  Det är flest av alla län - både relativt och i absoluta tal. Och tre kommuner i Bohuslän hör till syndarna: Uddevalla, Munkedal och Tanum.

I många kommuner tycker man att rapporteringen till Livsmedelsverket är för omfattande och tidskrävande och skyller också ibland på underbemanning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista