Rattfyllerister nappar på erbjudanden om vård

Sen i mars har alla stoppade rattfyllerister i Trollhättan och Lilla Edet blivit erbjudna terapi för sitt missbruk enligt den så kallade Skellefteåmodellen.
Statistiken visar att många nappar på erbjudandet.

Tio procent av de stoppade fylleristerna ska nappa på erbjudandet för att projektet ska ses som lyckat. I Trollhättan och Lilla Edet visar siffrorna högre än så, över 30 procent.

- När man ertappas och är skuldfylld och tycker det är jobbigt är det lättare att tacka ja. Då är det dags att göra något åt saken, säger kuratorn Björn Runheim på alkohol- och drogrådgivningen Pilen i Trollhättan.
- Då är motivationen högre och det är viktigt att man får hjälp precis då.

Huruvida personen tackar ja eller nej till vårderbjudandet hänger mycket på den enskilda polismannen.
I Trollhättan och Lilla Edet fick alla poliser i yttre tjänst utbildning för detta.

- De har fått utbildning i motiverande samtal, säger Inger Möller-Andersson på Vägverket är samordnare för Skellefteåprojektet i region Väst.
- Det hänger väldigt mycket på att polisen kan motivera de här personerna att vilja förändra sitt liv, säger Inger Möller-Andersson till Sveriges Radio Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".