Lång väntan på hjälp - trots skärpt socialtjänstlag

Kommunerna kan fortfarande ostraffat låta gamla och handikappade vänta på hjälp, trots att socialtjänstlagen skärptes för ett år sedan.

Kommuner som låter äldre, funktionshindrade eller behövande inom individ- och familjeomsorgen vänta mer än tre månader på stöd, måste rapportera in det till länsstyrelsen, som sedan kan låta ärendet gå vidare till länsrätten, som i sin tur kan döma kommunen att betala upp till en miljon i straffavgift. Det kan handla om särskilt boende, hemtjänst, stödfamilj till barn, som kommunen lovat.

Och att genomföra en lagändring tar tid. I Västra Götaland har 24 av 728 inrapporterade fall, gått vidare till domstol. Det är 3,3 procent.

Någon praxis i form av domar från länsrätterna finns inte än och bedömningen i landet skiljer sig åt. Under tiden väntar den väntande och ännu har inget fall avgjorts i länsrätten i Västra Götaland, trots att lagen funnits i ett år nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista