Strömstad tar krafttag mot sjöbodar som blir sommarstugor

Strömstads kommun har tröttnat på att sjöbodar byggs om till sommarstugor.

Nu skall kontrollen skärpas.

Sjöbodar som inreds för sommarboende är ett problem som kustkommunerna brottats med länge och nu tillsätter Strömstads kommun en arbetsgrupp tillsammans med grannkommunen Tanum och länsstyrelsen för att skärpa kontrollen.

-En sjöbod är en byggnad där man kan förvara fiskredskap och marin utrustning och får inte omvandlas till ett permanent fritidshus vid stranden. För sådana krävs bygglov och bygglov för fritidshus på stranden beviljas bara i yttersta undantagsfall säger Sören Eriksson, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Strömstad.

Han säger att nämnden fått in många klagomål om gamla sjöbodar som förvandlats till små strandreservat där det är skyltat ”förbjudet för obehöriga”.

Men de som är obehöriga är alltså de som förvandlar sjöbodar till sommarstugor.

Konsekvensen är att allmänhetens tillträde till strandområden har begränsats och att det det blivit sanitära olägenheter när avlopp leds rätt ut i havet.

- Det är oacceptabelt, menar miljö- och byggnadsnämnden som beskriver sjöbodarna som ett omistligt kulturarv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".