Odd Lindberg flyttar tillbaka till Norge

Odd Lindberg flyttar hem till Norge igen. Ja, den landsflyktige, norske sälfångstdebattören som i tio år bott på hemlig plats här i Väst, flyttar nu tillbaka till sin gamla bostad i hemlandet. Trots åratals bråk om norska sälfångstmetoder och domar om skadestånd till norska säljägare. Själv nekar har till att han flyttat, inom kort väntas beslut i åtalsfrågan för det djurplågeri av fyra kor, som Odd Lindberg och hans fru är misstänkta för och som avslöjades i början av förra året.
Odd Lindberg flydde från Norge tillsammans med sin familj och slog sig ner på hemlig plats här i Västsverige med sekretesskyddad identitet. Enligt egna uppgifter driven i landsflykt på grund av förföljelse hemma i Norge, sedan han högljutt kritiserat fångstmetoderna vid norsk säljakt. Några år i början av 90-talet fick Lindberg världsrykte och stor internationell uppmärksamhet som djurens vän. Men samtidigt dömdes Odd Lindberg av norsk domstol till skadestånd för förtal av norska säljägare. Idag är skadeståndssumman uppe i drygt 630 000 kronor inklusive rättegångskostnader. Som Lindberg ännu inte betalat. Trots detta flyttar han nu med sin fru hem till Norge igen. Sedan lång tid går flyttlassen tillbaka till den tidigare bostaden i hemlandet. Som rustas upp igen efter att ha stått öde under tio års landsflykt. Själv nekar Odd Lindberg till att han ska ha flyttat, men Radio Väst vet det genom flera olika, säkra källor. Den svenska bostaden på hemlig ort de senaste tio åren håller på att tömmas på paret Lindbergs ägodelar, som i stället fyller upp den nygamla bostaden i Norge. Där Odd Lindberg med fru sedan flera månader tillbringar dygnsvilan. För att använda folkbokföringslagens definition av var en person är bosatt. Men ändå förnekar Odd Lindberg, när vi når honom på mobiltelefon, att han flyttar hem igen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".