Vågkraftprojekt utvidgas

Försöket med att skapa elektricitet från havets vågor utvidgas. Sedan mars i fjol drivs ett forskningsprojekt med en elgenerator på havsbotten utanför Lysekil. Nu satsar Vattenfall ytterligare nio miljoner i projektet.

Elektricitet från havsvågor har potential att bli en kommersiell leverantör av förnyelsebar energi i svenska vatten, hävdar Uppsalaforskare.
Nu satsar Vattenfall mer pengar i projektet.

Sedan mars i fjol ligger en elgenerator på havsbotten vid Islandsberg utanför Lysekil. Via ett rep är den kopplad till en boj som guppar i takt med vågorna på havsytan, och på så vis alstrar elektricitet. 

Vågkraftgeneratorn är en del i ett forskningsprojekt som drivs av Ångströmslaboratoriet vid Uppsala universitet, lett av professor Mats Leijon. 

Två hushåll per boj -I dag får vi ut tio procent av vågornas energi från den första generatorn, och vår ambition är att öka den absorptionsgraden till 20 procent, säger Leijon. 

I sommar ska ytterligare två generatorförsedda bojar läggas i vattnet, och totalt planeras tio. 

Fullt utbyggda förväntas de kunna generera 300 megawattimmar el per år, vilket motsvarar elförbrukningen i drygt 20 hushåll. Bara i Östersjön talas det om en potential på 24 terawattimmar per år, långt mer än nu planerad utbyggnad av alternativa energikällor de kommande åren. -Jag ser stora möjligheter för tekniken, egentligen i hela världen. Frågan är hur väl den accepteras, säger Leijon. 

Forskningsprojektet finansieras av kommunala och statliga myndigheter tillsammans med statliga energijätten Vattenfall, som nu går in med ytterligare nio miljoner kronor. 

Som vindkraft 1990 -Jag tänker på vågkraften i termer av vindkraft, men där vindkraften ligger några decennier före i utvecklingen. På sikt kan vågkraften stå för några procent av den totala elproduktionen på de Nordeuropeiska marknaderna, säger Karl Bergman, chef för forskning och utveckling vid Vattenfall. 

Men dit är det ännu långt. Ett mått på Vattenfalls intresse fås om man jämför de totalt 13 miljoner som satsas på vågkraft med de totalt 760 miljoner som i fjol lades på forsknings- och utvecklingsprojekt. Samtidigt planerar Vattenfall investeringar i vindkraft på 30 till 40 miljarder kronor den kommande tioårsperioden. -Vi är med i det här projektet för att vi vill lära mer om vågkraft, och för att vi tycker att den här tekniken är väldigt intressant. När den blir mer kommersiellt intressant kommer vi att satsa mera, säger Bergman./TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".