Etanolfabrik kan ge åmålsjobb

En supermodern etanolfabrik är i sikte för Åmåls del.
En glad nyhet för Åmål, som har den högsta arbetslösheten i hela Västra Götaland.

Åmål har allt: en djuphamn i Vänern, bra kommunikationer till lands också, med E45:an och järnvägen. Och så god tillgång på arbetskraft, med en arbetslöshet på över 8% av dom som räknas till arbetskraften.

På måndag, på politikerveckan i Almedalen på Gotland presenteras planerna på en etanolfabrik med den senaste tekniken - och den ska alltså ligga i Åmål.

Bensin som fordonsbränsle har sett sina bästa dagar, och nu behöver bilindustrin realistiska alternativ, och då ligger etanolen bra till, även om det finns miljömässiga och etiska invändingar även mot den. Många reagerar på att man använder spannmål, det vill säga mat, som råvara.

Men i Åmålsfabriken ska man även kunna utnyttja skogsråvara från närområdet enligt den nyaste tekniken. Fabriken ska leva upp till stränga miljökrav. Restprodukten, dranken, ska efterjäsas till biogas, och spillvärmen ska matas in i fjärrvärmeverket.

Alltsomallt ska man producera 50 000 kubukmeter etanol årligen. Redan hösten 2008 ska fabriken börjar byggas - en fabrik som ska ge 50 arbetstillfällen och runt 700 kringjobb i det hårt arbetslöshetsdrabbade Dalsland.

På måndag alltså, på ett seminarium vid Almedalsveckan presenteras satsningen, med deltagare från både Chalmers, Dalslandskommunernas, Saab Automobile och GM Powertrain och Innovatum i Trollhättan.

Det som återstår är finansieringen. Fabriken kostnadsberäknas till bortåt 800 miljoner kronor, men centerpartistiska kommunalådet Kurt Svenssson i Åmål tror inte det är några problem. Enligt honom har man starka intressenter på gång till Åmål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".