Förundersökning inledd om Smögenbryggan

Kammaråklagare Kristina Persson har nu inlett en förundersökning angående dumpningen av sprängsten under Smögenbryggan som orsakade sådant kaos i början av sommaren. Undersökningen omfattar miljöbrott och grov skadegörelse.

Problemen med Smögenbryggan börjar nu bli en dyr affär för skattebetalarna i Sotenäs. Den totala notan har med god marginal passerat en miljon kronor, enligt kommunens anläggningschef Per Bengtsson

- Jag vågar inte gissa var det ska sluta, säger han till Sveriges Radio Väst, och just nu är det alltså kommunen som får ligga ute med pengarna.

Men kommunen vill så småningom att utgifterna ska hamna på den ansvariges bord och nu har en förundersökning inletts. Mannen som dumpade skrotstenen från en tänkt restaurangtillbyggnad riskerar alltså att åtalas för sitt tilltag. Kommunen kommer troligtvis också att lämna ett skadeståndsanspråk till mannen som dumpade sprängstenen.

Just nu fungerar Smögenbryggan ändå som den ska. Runt det avspärrade partiet leds flanörerna via en flytbrygga och den lär bli kvar under en lång tid framöver. Statens geologer gör fortfarande mätningar och kommunen försöker också få fram så kallade bottenprofiler för att undersöka stabiliteten kring den del av bryggan som börjat röra på sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".