Moped- och cykelolyckor ökar mest

Antalet oskyddade trafikanter som dör i trafikolyckor fortsätter att öka. Främst är det bland mopedister och cyklister som dödsolyckorna ökar.

Under det första halvåret dödade 208 personer i trafiken. Det är tolv fler än samma period förra året.

Det här visar Vägverkets statistik, som också visar att fler oskyddade trafikanter har omkommit - framförallt cyklister, mopedister och motorcykelförare. Under första halvåret omkom sju personer i mopedolyckor, jämfört med tre under samma period förra året.

Vägverkets förklaring är att försäljningen av de snabbare EU-mopederna har fyrdubblats på fem år. EU-mopeden får ju köras i upp till 45 kilometer i timmen. Antalet mopeder på de svenska vägarna ökade med 25 procent det gångna halvåret, jämfört med för ett år sen.

Senast nu i natt omkom två sjuttonåriga pojkar i närheten av Hudiksvall, i en kollision mellan en EU-moped och en crossmotorcykel. De båda pojkarna avled på platsen och en tredje pojke fördes till sjukhus med allvarliga skador.

Också bland cyklister ökade dödsolyckorna från nio till femton under första halvåret. MC-olyckorna med dödlig utgång ökade från 24 till 27

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".