Maneterna väntar på rätt strömmar

Det kalla vädret lockar inte direkt till bad, men i havets djup råder normalsommar och maneterna väntar på rätt strömmar för att ta sig in mot badvikarna längs västkusten.

Just nu ligger brännmaneterna och har det gott utanför västkusten. De trivs i det förhållandevis kalla vattnet som är just nu. Men när vattnet blir runt 20 grader försvinner de från ytvattnet.

Maneter har en begränsad simförmåga. För att förflytta sig i sidled är de beroende av vindar och havsströmmar. Det är därför en badvik kan vara full av brännmaneter ena dan, för att nästa vara helt tömd.

Men förmodligen kan de reglera sin flytkraft och därigenom stiga eller sjunka i vattnet.

Det finns inga farliga maneter i svenska vatten, men några är tillräckligt obehagliga för att man ska vara försiktig, till exempel röd och blå brännmanet. Dom finns det gott om på västkusten.

I manetens bränntrådar finns nässelceller med gift. Om man råkar nudda trådarna brister nässelcellerna. Då skjuts små trådar med hullingar i änden ut och gift sprutas in i huden.

Det bästa är att direkt skölja i rikligt med vatten, så att bränntrådarna spolas bort. Det går lika bra att skölja med saltvatten som med sötvatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".