Tuffare tag mot svarta byggjobb

Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, går till attack mot den organiserade handeln med svart arbetskraft.

Och nu ligger inte fokus längre på skumma bolag.

BRÅ vill komma åt svartarbetet genom att fokusera på de individer som organiserar handeln med svart arbetskraft och tjänar pengar på den.

Inom kort presenterar BRÅ en ny rapport, där man redogör för ett forskningsprojekt, som lyfter fram de inblandade individerna och deras olika roller.

Där finns den kriminella entreprenören, där finns fixaren och så förstås också den lågavlönade svartarbetaren, som saknar socialt skyddsnät men som å andra sidan inte heller betalar skatt på sin lön.

Men för att allt ska fungera, finns också målvakten och torpeden, alla med sina speciella roller, som BRÅ har analyserat.

Studien har finansierats av den tidigare nedläggningshotade Ekobrottsmyndigheten och Byggbranschen i samverkan, som är en sammanslutning av byggarbetsgivarna och byggfacken.

Och syftet är givetvis att komma tillrätta med svartarbetet ute på byggarbetsplatserna, så att det blir rättvisare konkurrens mellan byggföretagen och ingen ska tjäna på att smita från skatter och sociala avgifter.

I den ännu opublicerade rapporten lägger BRÅ fram ett tjugotal olika sätt att förebygga och bekämpa svartjobben, skriver tidingen Byggnadsarbetaren i sin nätupplaga.

Ett av förslagen är att ge Skatteverket rätt till oanmälda inspektioner på byggarbetsplatserna.

Det tillsammans med byggbranschens avsikt att införa närvarolistor och namnbrickor är tänkt att stävja kriminalitet och skattefusk i en bransch som kan betecknas som överhettad i den rådande högkonjunkturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".