Länsstyrelsen granskar Mellerud

Har Melleruds kommun överträtt sina befogenheter, när man givit klartecken åt sjöbodarna i Sunnanå hamn? Länsstyrelsen granskar nu Mellerud i unikt ärende.

Det här är ett unikt och samtidigt komplicerat ärende, säger länsöverdirektör Göran Bengtsson till  Sveriges Radio Väst. 

Vad länsstyrelsen ska granska är bland annat, om Melleruds kommun brutit mot sina egna planbestämmelser. 

Och bara det är en sak som Göran Bengtsson aldrig varit med om under sin tid som länsöverdirektör. 

Det normala är ju att ärendena gäller privatpersoner som misstänks ha överträtt lagar och bestämmelser, - inte att kommunen står till svars. 

Oavsett vad länsstyrelsen kommer fram till i sin granskning av Melleruds kommuns hantering av sjöbodsprojektet i Sunnanå hamn, så planerar man en presskonferens så fort som möjligt. 

Och den informationen planeras till i slutet av augusti, då ska alla frågetecknen rätas ut.    

Det var i slutet av 2005 som Melleruds kommun gav klartecken till det stora byggprojektet i Sunnanå hamn. et skulle byggas 120 sjöbodar och dessutom stugor med inriktning på fisketurism, och det skulle bli en rejäl småbåtshamn. 

En satsning som applåderades av kommunen, som gått ekonomisk kräftgång år efter år. 

Frågan det gäller nu, eller en av frågorna rättare sagt, är om sjöbodarna verkligen är sjöbodar, det vill säga förråd – som detaljplanen tillåter eller fritidsbostäder, som inte är okey enligt detaljplanen. 

Det allra värsta mardrömsscenariot för Melleruds kommun är att de drygt 120 sjöbodarna måste rivas, och då kan kommunen vänta sig mångmijonkrav från de drabbade sjöbodsägarna, som köpt sjöbodarna som fritidshus för dyra pengar och i god tro.
Ylva Tjörnstrand
ylva.tjornstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".