Nej till begravning med frystorkning

Skatteverket säger nej till vidare dispens för det tiotal döda personer som ligger nedfrysta i väntan på ekologisk begravning. Men Orustföretaget Promessa som har tagit fram metoden med frystorkning, överklagar beslutet till länsstyrelsen.

Enligt Skatteverket har företaget Promessa inte lyckats utveckla en anläggning där den här typen av begravningar kan genomföras.

-De hävdar varje år att en anläggning ska komma, men ingenting har kommit till stånd än, säger Gunnilla Autio på Skatteverket.

Susanne Wiigh-Mäsak som driver Promessa har världspatent på metoden. Den första anläggningen är tänkt att ligga i Jönköping, men länsstyrelsen i Jönköpings län har fortfarande en del miljöfrågor angående anläggningen.

-Skatteverket verkar fortfarande inte vara väl insatt i Promessas utveckling, säger Susanne Wiigh-Mäsak. 

Promessa har haft kontakt med länsstyrelsen i tre år och företaget tycker att det är bra att de är noggranna i sina miljöbedömningar.

-Innan de är klara med sina bedömningar kan vi inte börja bygga. Men vi planerar att visa en pilotanläggning senare i år i Stockholm och det har vi meddelat Skatteverket. 

Skatteverket säger nej till vidare dispens av ytterligare en anledning. Enligt begravningslagen ska en person jordbegravas eller kremeras inom två månader.

-Vi anser att det är oetiskt att förvara döda under långa perioder utan slutdatum, säger Gunnilla Autio. 

Men Susanne Wiigh-Mäsak tycker att man ska ta hänsyn till en annan del av begravningslagen.

-Begravning ska ske på det sätt som den avlidne önskar. För de anhörigas skull tänker jag inte ge upp./TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".