Rapport om torskstopp till regeringen idag

Idag kom Fiskeriverkets slutrapport om torskfiskestoppet som kanske kommer. Nu är det upp till politikerna att granska och besluta
Men ingen av oss blir särskilt mycket klokare av detta i ETT viktigt avseende. Vad får fiskare och andra i branschen för ersättning ? Men det kunde inte chefen på Fiskeriverket Karl Olof Öster riktigt svara på idag. Fast Fiskeriverket har räknat lite ändå på pengarna. Hur blir det om alla fiskare som förlorar mer än en fjärdedel på ett torskfiskestopp lägger av? Jo då blir 1.200 fiskare utan jobb, plus 2.300 till i land. Totalkostnad för landet: 700 miljoner kr och det är mer än Fiskeriverket sagt förut. Fast det blir lite mindre kostnad om det riktade fisket på kräfta, som faktiskt också är i fara, om det får vara kvar. 530 miljoner i stället för de där 700 miljonerna. Vinner havet nåt på detta då - mera torsk kanske ? Tja i Östersjän kommer bestånden att hämta sig lite raskare än annars, i Kattegatt gör det också en viss nytta med ett svenskt torskfiskestopp i Skagerack marginellt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".