Åtal för falska sedlar

En man och en kvinna från Ed åtalas för sedelbedrägerier. De anklagas för att ligga bakom närmare ett 20-tal fall av bedrägerier, de flesta i Dalsland under våren och sommaren.

Mannen som är 46 år och den 37-åriga kvinnan har satt i system att besöka små butiker och handla med Eurosedlar av valören 200 Euro, ibland har de i stället velat växla pengar.

Det är butiker, hotell, bensinmackar, liksom systembolag som lurats ta emot de falska sedlarna. En 200 euro beräknas i åtalet motsvara 1824 kronor. 

Statens kriminaltekniska laboratorium har granskat sedlarna och konstatera att ungefär 500 sedlar, förfalskade på samma sätt, har hittats i Sverige sedan 2005.

Dessutom har man funnit samma sorts förfalskad sedel i övriga Europa. 

Paret från Ed har under våren och sommaren enligt åklagaren totalt lyckats handla för dryga 27 000 kronor, utöver det gjorde de ytterligare ett par försök att handla med de falska eurosedlarna utan att lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".