Huvudnässkolan utreds för byggnadsminnesförklaring

Det var med förvåning som länsantikvarien tog emot en begäran om att utreda om omdiskuterade Huvudnässkolan i hjärtat av Vänersborg ska byggnadsminnesförklaras.

Thomas Engel länsantikvarie säger att det inte alls var aktuellt förrän en privat person krävde en byggnadsminnesutredning och i det lägen måste man göra en sådan.

Länsstyrelsen har alltså givit Älvsborgs Länsmuseum och stadsmuseet i Vänersborg, för övrigt granne med skolan, i uppdrag att undersöka om Huvudnässkolan är värd att bevara som ett byggnadsminnesmärke för framtiden.

Efter alla segslitna turer är läget just nu i alla fall, att inget är bestämt om skolans framtid. 

Visserligen finns ett rivningsbeslut från i våras, dä kommunstyrelsen äntligen kom till skott, men fullmäktige hade beslutsvända och valde att utreda en gång till, rivning och ny skola på Torpa eller någon annanstans eller att satsa totalrenovering. 

Frågan har väckt heta känslor både bland personal, elever och lärare, där många är emot ett storskaligt skolområde på Torpa.

Men en fråga som många ställer sig i sammanhanget är förstås, om brevet som Länsstyrelsen fick i våras från en privatperson och som gjorde att en byggnadsminnesutredning nu tillsatts, om det brevet skulle kunna vara ett försök att bevara Huvudnässkolan och satsa på den, vilket Thomas Engel ser som full möjligt.
Ylva Tjörnstrand
ylva.tjornstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista