Seglartåget en säkerhetsrisk

Seglartåget som startar den här veckan är en säkerhetsrisk för gästhamnarna.

Enligt Anders Eklund, VD för Tanums Hamn och Turism, går det inte att upprättahålla samma säkerhetsnivå när hamnarna invarderas av segelbåtar med ungdomar som i många fall är berusade och dåligt sjövana.

- Det vi kan göra är att se till att sjöräddning, kustbevakning och så vidare finns tillgängligt, säger han till Sveriges Radio Väst.

Anders Eklund har också fått flera oroliga samtal från föräldrar inför den här omgången av seglarveckan, som tvekar om att släppa iväg sina barn.

- Senast var det en mormor som ringde och när jag berättade hur det var här i fjol blev hon ganska bestört, säger Anders Eklund.

Med stopp i Hunnebostrand, Fjällbacka, Grebbestad, Smögen och Lysekil har seglar veckan vuxit sig större och större och i fjol deltog uppskattningsvis 150 båtar. Blir det samma i år kan det på sina håll bli en överbelastning i gästhamnarna på uppemot 75 båtar, vilket är ganska svårt att hantera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".