Båtarnas avlopp farligt för havet

Varje dag tömmer tusentals fritidsbåtar längs bohuskusten sina toaletter rätt ut i havet. Den mängd toaavfall som släpps ut motsvarar ungefär avloppet från Uddevalla stad orenat i två månader.

- Man måste börja räkna på hur allvarligt det här är, säger Odd Lindahl, docent vid Kristinebergs Marina forskningsstation i Fiskebäckskil på Skaftö utanför Lysekil.

Ett av problemen med detta är en ökad algtillväxt. Det bekymrar Odd Lindahl.

- Effekterna syns på grunda vatten där det växer alger och tång på tampar och annat. Men det går också att mäta på djupa vatten där det blir väldigt låga syrehalter på hösten, säger han till Sveriges Radio Väst.

På Naturvårdsverket känner man till problemet men Ingvar Bingman säger att de kommit fram till att det inte är värt att kämpa emot.

- De flesta båtarna har inte möjlighet att bli av med avfallet utan att tömma ut det i havet, säger han till Sveriges Radio Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".