Uddevalla går till regeringsrätten

Uddevalla kommun vill ha ett prejudikat från Regeringsrätten angående stödet till Film i Väst som kommunen velat ge men som både Länsrätten och Kammarrätten sagt nej till. Det var i juni i år som Kammarrätten sa att Uddevalla kommun gjorde fel som gav 900 000 kronor i stöd, samtidigt som Västra Götalandsregionens stöd var godkänt.

Uddevalla kommun har beslutat att gå vidare till regeringsrätten med frågan om stödet på 900 000 kronor till Film i Väst. Både länsrätten och kammarrätten har slagit fast att Uddevallas stöd var felaktigt eftersom det inte handlade om en kommunal verksamhet.

Uddevalla kommun menar i sitt överklagande att de haft stor nytta av Film i Västs verksamhet och att verksamheten som sådan måste få kommunalt stöd för att kunna fungera. Och riksdagen har beslutat, enligt Uddevalla kommuns överklagande, att den svenska filmpolitiken ska fungera på det viset.

Det var i mitten av juni som kammarrätten slog fast att Uddevalla kommun inte borde ha gett något stöd till Film i Väst, vilket var en vinst för Uddevallapartiets Hans Jonasson som protesterade mot stödet för två år sedan. Andra kommuner har gett stöd till Film i Väst men eftersom det inte överklagats har det kunnat ske utan problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".