Miljontals i statliga lån till Omninova

Staten satsade 100-tals miljoner kronor på att företaget Omninova skulle kunna starta i Bengtsfors. Häften av pengarna var lån som beviljades utan att staten kontrollerade företagets bärkraft. Det visar Sveriges Televisions program Uppdrag Granskning ikväll.
Småbussföretaget Omninova fick under sin livstid rejält med hjälp från staten. I mars 1999 presenterades företaget, då under namnet TWR; som en räddare för Bengtsfors efter Learnedläggningen. Näringsministern och landshövdingen sa att det kunde bli 400-500 jobb inom några år. I augusti i år gick Omninova i konkurs. Då hade det bl. a. fått 70 miljoner i lån från staten genom delstatliga svensk exportkredit och med utbildningsbidrag blir det drygt 140 miljoner som staten satsade på ett företag. Det gällde för regeringen att stå fast vid sitt löfte om nya jobb till Bengtsfors. Då fanns det inte tid för en ordentlig bedömning av småbussprojektet. Utan då gällde det att ordna lånet på 70 miljoner utan att bryta mot några Eu-direktiv. I juniförst, kom regeringsbeslutet om lån. Tre månader efter det att näringsministern stolt hade berättat om det nya företaget. Och handläggningen hastades fram, bl. a. för det fanns inga lokaler i Uddevalla och ingen personal enligt TWR. Bertil Carlstedt är departemenstråd på Näringdepartementet och han säger till Radio Väst att besluten hastades fram för att det var angeläget att få etableringen i stånd så fort som möjligt .
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".