Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uddevalla vill bli bättre på biogas

Publicerat fredag 20 juli 2007 kl 17.22

Uddevalla kommun vill satsa på miljövänlig biogas men har inte bestämt sig än för hur det ska ske.

På Frölands industriområde väster om Uddevalla ska Sveriges näst största fabrik för rapsoljediesel, RME, ska stå klar om drygt ett år.

Restprodukten från tillverkning av bio-diesel är bland annat glycerol.

Och glycerolen är intressant för tillverkare av biogas, som är ett ännu mer miljövänligt fordonsbränsle än rapsoljediesel.

Tillsätter man glycerol till avslopsslam blir rötningen till biogas mer effektiv.

Så har tankarna gått, när Uddevalla kommun och Uddevalla Energi har funderat på att flytta ut rötningsprocessen från Skansverket i centrala Uddevalla ut till Fröland, granne med den planerade RME-fabriken.

Men de oberoende utredarna har tittat på olika alternativ och deras rekommendation är att Skansverket byggs om för att svara upp mot moderna miljökrav och samtidigt utökas med en uppgraderingsanläggning, som förvandlar den tunna biogasen till metantätt fordonsbränsle.

Utredarna anser att glycerol från Frölandsfabriken fortfarande är intressant.

En ombyggnad av Skansverket skulle kosta närmare 40 miljoner kronor enligt utredarna. Det måste jämföras med vad en helt ny anläggning skulle kosta, vilket är ungefär dubbelt så mycket.

Miljövänlig biogas som fordonsbränsle är en bristvara idag.

Om Uddevalla kommun skulle använda biogasen till det kommunala bussbolaget Uddevalla Omnibus skulle gasen bara räcka till det.

Då är det bättre menar utredarna att åtminstone till en början producera biogas för bilisterna, med ett tankställe inne i Uddevalla och ett större ute på Torps köpcentrum.

Rapporten slutar med en rad goda råd till kommunen och Uddevalla Energi, bland annat att kommunicera med politiker och tjänstemän för att få ett vägledande beslut om Uddevalla ska satsa på att göra stadsbussarna miljövänligare eller att tillverka biogas för vanliga bilister som gått över till gasdrift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".