Brott preskriberat under lång vanvårdsutredning

Det tog två år för polis och åklagare att utreda misstankarna om vanvård av djur på förre sälfångsdebattören Odd Lindbergs gård. Under tiden hann delar av brottet preskriberas. Det vill säga bli för gammalt för att kunna leda till åtal. Igår kom åtal i de delar som ännu är åtalbara.
Hög arbetsbelastning hos både polis och åklagare är förklaringen till att djuplågeriåtalet mot den norske sälfångstdebattören Odd Lindberg och hans fru dröjt så länge - nästan två år mellan upptäckt och anmälan och åtalet igår. Det säger kammaråklagare Håkan Larsson i Uddevalla till Radio Väst. Den långa utredningstiden har också lett till att delar av det misstänkta brottet hunnit preskriberas. Flera grannar till makarna Lindbergs idag övergivna gård i Västsverige har för Radio Väst berättat att de under många år observerat vad de anser vara vanvård av djur hos familjen Lindberg. De har också avlämnat vittnesmål om detta i polisförhör under utredningen. Men deras berättelser har utlämnats av åklagaren i materialet till tingsrätten i samband med stämningsansökan på onsdagen. Förklaringen är, säger åklagare Larsson, att han räknar med fällande domar ändå. Djurplågeri kan ge fängelse i upp till två år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".