Många olyckor på E6 i norra Bohuslän

Den nyaste delen av E6 genom norra Bohuslän mellan Gläborg och Rabbalshede är mer olycksdrabbad än andra vägar med samma standard.

Under de knappt sju år som vägsträckan har funnits har sex personer omkommit och fem har skadats allvarligt. Jämfört med antalet dödsolyckor och andra svåra olyckor under en lika lång period med den gamla E6 så har olyckorna minskat med 25 procent.

Trots det är den nya delen av E6 mer olycksdrabbad än andra vägar med samma standard. Standarden är det som kallas slimmad motorväg med fyra filer, mitträcke och smalare vägren än en fullskalig motorväg.

14 av de 16 olyckor som totalt har inträffat på vägen sedan den blev klar är singelolyckor. Mötesolyckorna har alltså försvunnit. Men ändå sker dödsolyckor på vägsträckan.

Enligt Gunnar Tunkrantz på Vägverket i Borlänge inbjuder dåliga standarden på E6 söder om Gläborg och norr om Rabbalshede inbjuder till hetskörning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".