Länsstyrelsen granskar kommuner

Nu ska Länsstyrelsen ta reda på vilken hjälp våldsutsatta kvinnor och deras barn får av sin kommun.

Anledningen till att man vill veta hur kommunerna jobbar är den skärpning av socialtjänstlagen som kom i början av juli.

Sammanlagt har regeringen beviljat 16 miljoner kronor till landets länsstyrelser och 1,3 av dem går till Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Under två år, med början i höst, ska man sedan undersöka hur kommunerna i länet arbetar för att hjälpa kvinnor som drabbats av våld och barn som bevittnat våld.

Anledningen till detta är att socialtjänstlagen ändrades i juli. Tidigare stod det i lagen att kommunerna bör erbjuda hjälp till kvinnor och barn som drabbats, men nu står det i stället att kommunerna ska erbjuda hjälp. Det innebär att kommunerna har fått ett större ansvar.

Många kommuner i vårt område ger inte tillräckligt tydligt information på sina hemsidor om vart drabbade kvinnor kan vända sig.

Enligt Bengt Andersson, socialdirektör på Länsstyrelsen i Västra Götaland, är det just sådant som man hoppas upptäcka och förbättra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista