Fritt fram för Bryggrestaurangerna

Sent igår kväll kom klartecknet från länsstyrelsen att de två resturanger som varit avstängda på Smögenbryggan nu får öppna igen. Bryggan och resturangerna har varit avspärrade i flera veckor på grund av rasrisk men nya mätningar har visat att det bara är bryggan som behöver vara avspärrad hädanefter.

- Vi satsar på att öppna ikväll om vi kan få in folk, säger Lakis Apostolidis som driver restaurang Bremers som fått stå tom sedan Midsommarhelgen.

Lakis Apostolidis ifrågasätter beslutet att stänga restaurangerna som togs efter att kommunen hyrt in geotekniker för att kontrollera rasrisken kring bryggan.

Nu vill han ha skadestånd, men han vet inte av vem.

- Jag har lämnat det till min advokat.

I media har flera aktörer som drabbats av avstängningen hävdat att de ska kräva kommunen på skadestånd. Kommunen däremot har hela tiden vidhållit att mannen som dumpade sprängsten bör vara den som betalar.

- Skadeståndet får lämnas till den som förorsakat det hela, säger kommunens anläggningschef Per Bengtsson.

Beslutet att häva avspärrningarna på Smögenbryggan togs efter att nya mätningar gjorts samtidigt som fastighetsägarna kunde visa att deras hus hade stabila grunder.

En förundersökning angående miljöbrott och grov skadegörelse är sedan tidigare inledd och fastighetsägaren som dumpade sprängstenen riskerar att åtalas, men det kommer inte att ske förrän tidigast i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista