Klimatförändringarna runt Vänern

Enligt regeringens klimat-och sårbarhetsutredning kommer klimatet kraftigt att påverka livet för de som bor runt Vänern. Nu har Vänernkommunerna lämnat sina åsikter om utredningen till regeringen.

Det gäller handlar om framtiden om 100 år. Då måste de som bor runt Sveriges tre stora sjöar ha anpassat sig till att det blir mer vatten och fler översvämningar. Regeringens klimat-och sårbarhetsutredning har ställt samman riskerna och gett förslag på hur man ska mota vattnet.

Ett antal myndigheter och kommuner har svarat på vad de tycker och genomgående för alla lyser frågan om pengar, och om vem som ska betala för det som behöver göras. De flesta kräver att staten tar ett ökat ansvar.

Det finns många funderingar på vad som kan hända. Banverket tror att en höjd havsvattennivå kan ge orsaka katastrofala föjder för driftcentralen i Göteborg.

Till hösten ska regeringen ha ett satt ihop ett färdigt förslag på vad som behöver göras för att skydda samhället mot översvämningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista