Ovanligt med besöksförbud i hemmet

Män som slår eller trakasserar sin partner kan tvingas ut ur det gemensamma hemmet. Det gäller sedan den nya lagen om besöksförbud i hemmet kom för två år sedan. Men lagen används mycket sällan.

Sedan lagen infördes 2003 har knappt 200 personer fått besöksförbud i det egna hemmet men nästan dubbelt så många har fått avslag. I vårt område har åtta personer fått besöksförbud de senaste två åren.

Enligt jurister i Uddevalla som Sveriges Radio Väst har talat med är lagen alltför svår att använda sig av. Bara om det finns en stor risk att mannen kommer att utsätta kvinnan för våld eller trakasserier kan man utfärda ett besöksförbud i hemmet.

Enligt Carina Ohlsson som är ordförande på Sveriges Kvinnojourers Riksförbund, tycker ändå att man borde använda sig av lagen oftare.

– Jag tror ibland att man inte riktig förstår hur hotfull situationen kan vara för kvinnor och deras barn som är utsatta för våld, säger hon. Att man inte uppfattar det lika hotfullt som om det hade skett utanför hemmet.  All lagstiftning måste ju prövas och överprövas också och det tycker jag inte att man har gjort i det här fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista