Dingleföretag vann namnstrid mot världens största företag

Ett småföretag från Dingle utmanades av det stora världsföretaget. Och både vann och stupade...

Det var New York mot Dingle. Det var ett av världens största företag mot det lilla företaget med två anställda och kontoret i en garagebyggnad. Och Goliat på Manhattan förlorade mot David i Dingle.

Det var när det lilla dingleföretaget bytte namn till Citilet som banken Citibank reagerade. Citibank vände sig till Patent- och Registreringsverket, PRV, och hävdade att namnen var lätta att förväxla och att likheten mellan varumärkena förstärktes av att också Citilet hade en paraplysymbol.

Citibank ingår i Citigroup och det finns fler företag i koncernen som är verksamma i Sverige och har Citi som förled i namnet. Och det var från världsgiganten Citigroup kontor på exklusiva Park Avenue i New York som kampen mot lilla Citilet i Dingle letts.

PRV kommer efter en samlad bedömning fram till att varumärkena inte kan förväxlas och att Citilet kan behålla sitt namn.

Det har nu ett akademiskt intresse. I juni försattes dingleföretaget i konkurs. Av de stolta planerna på allt mellan fastighetsförvaltning, lyxinredning och konsultverksamhet blev just ingenting. Vd:n fick nog och hoppade av i slutet av förra året.

Men Citigroup lever vidare trots tveksamheter i samband med megaskandalen Enron. Förra året gjorde Citigroup en vinst på 150 miljarder kronor. Och nu slipper man bråka med Dingle, Sweden.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista