Ogenomförda beslut kan bli dyrt för kommuner

Allt fler gamla människor får vänta orimligt länge på att komma till äldreboenden trots att kommunen beslutat om att de skall få plats. Det kan står kommunerna dyrt. Mycket dyrt.

De behöver plats i ett äldreboende, kommunen säger ja -men sedan händer inget -i alla inte inom rimlig tid.

Enligt socialtjänstlagen skall kommunerna rapportera till länsstyrelsen alla fall där det gått tre månader utan att ett beslut har verkställts. Och enligt länsstyrelsens rapport ”beviljats men inte fått” så fanns det vid det senaste årsskiftet 188 beslut som inte verkställts efter tre månader.

Alltså: Efter så lång tid var beskedet till de äldre som lovats en plats fortfarande: Var god dröj! Det är en ökning med 78 procent jämfört med föregående årsskifte.

I tolv fall har det gått mer än ett år efter socialnämndens beslut utan att kommunen ordnat en plats.

I nio fall har kommunerna inte ens verkställt beslut i domstolen. Trollhättan står för tre och Sotenäs för två av de fallen.

Sedan fem år tillbaka finns regler som innebär att en kommun kan få betala en särskild avgift, i klartext böter, om de inte verkställt domstolens beslut. Och förra året skärptes lagen så hotet om böter nu gäller också kommunens egna beslut.

Det kan bli dyrt för kommunerna. Avgiften skall enligt lagen vara lägst 10 000 kronor och som högst en miljon kronor. Tanken är att kommunen aldrig skall kunna tjäna på sin senfärdighet.

Länsstyrelsen ser allvarligt på att så många äldre får vänta på de insatser som kommunen lovat dem.

Brist på platser i äldreboenden är den vanligaste orsaken.

Reporter Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista