Olja orsakade inte fiskdöd

Det var inget oljeutsläpp som dödade fiskarna som hittades i fredags i sjön Trehörningen utanför Trollhättan. Istället rör det sig troligen om en bakteriehärd eller en effekt av algblomningen.

Det var i fredags som miljöförvaltningen i Trollhättan kontaktades av räddningstjänsten angående ett oljeutsläpp. En person hade hittat ett tiotal döda fiskar vid utloppet norr om Sjuntorp.

Men det rörde sig inte om någon olja och hela händelsen tonas nu ner av kommunen.

Enligt Håkan Falck, som är miljöchef i Trollhättan, dog fiskarna troligen av en bakterie eller som en följd av den algblomning som varit ett problem i Trehörningen de senaste somrarna.

Enligt de första uppgifterna hade olja upptäckts nära fiskarna men det var troligtvis nedbrytningsrester från algblomningen enligt Håkan Falck.

Algblomningen har varit ett problem i Trehörningen de senaste åren och den har förvärrats av att det blivit fler permanentbostäder i området. Dessa är inte anslutna till det kommunala VA-nätet och avloppet hamnar då i sjön. Det problemet jobbar kommunen med att komma tillrätta med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".