Produktionsingenjör fick rätt mot Försäkringskassan

Han var nära att arbeta ihjäl sig som produktionsingenjör på Vägverket. Nu får en 60-årig förtidspensionär i Trollhättan rätt till livränta efter många års kamp mot försäkringskassan.

Under sin tid som produktionsingenjör vid Vägverket på 90-talet hade trollhättebon en extrem arbetssituation. I många år arbetade mannen fjorton till femton timmar om dagen och två helger varje månad.

Dessutom bodde han bokstavligen på sin arbetsplats. Under nio månader om året använde ingenjören vägverkets kontorslokal som övernattningsbostad.

All övertid redovisades för arbetsgivaren, som inte reagerade. Vägingenjören försökte i mitten av 90-talet ta ut ett sabbatsår för att klara sig, men övertalades att skjuta upp det i flera år.

Till slut blev mannen svårt sjuk av allt sitt arbete och fick diagnosen kroniskt posttraumatiskt stressyndrom med psykoendokrinoimmunologisk obalans och fick 2002 hel förtidspension för psykisk utbrändhet.

Försäkringskassan nekade vägingenjören livränta och vann i länsrätten. Mannen överklagade till kammarrätten, som ger mannen rätt till livränta.

Kammarrätten skriver i domen att vägingenjören utan tvivel haft ett extremt arbetsuttag under många år. Mannens sjukdom har orsakats av hans arbete, för vilket arbetsgivaren är ansvarig.

Text: Jan Gustafsson 
Epost:
jan.gustafsson@sr.se  
Telefon: 0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".