Allvarlig dykolycka i Lysekil

Landslagsdykaren Per Westin från Umeå, en av landets främsta fridykare, råkade ut för en allvarlig incident när han tränade inför en fridykningstävling som pågår i Lysekil under veckan, rapporterar TV 4 Väst som hade ett reportageteam på plats och visade otäcka bilder från händelsen under torsdagen.

När han var på väg upp efter ett dyk på 70 meter drabbades han av så kallad ”shallow water blackout” och låg medvetslös i 30 sekunder.
Med hjälp av andra dykare återfick han medvetandet efter en stund. Trots livlinor och säkerhetsdykare kring tävlingen, som är den största i världen efter VM, kunde det ske.

-Det här ser allvarligt ut, han hade kunnat dö, säger Göran Landahl, dykläkare på Östra sjukhuset i Göteborg, till nyhetsprogrammet efter att ha sett bilderna.

Landahl är kritisk till att det tävlas i sporten, som har kallats världens farligaste sport.

-Det finns för många faror och risken är stor att man pressar sig för mycket, säger han.

Westin, vars eget rekord i att hålla andan under vatten är sju minuter, förklarar sig när han återhämtat sig efter det misslyckade dyket:

-Jag hade helt enkelt förberett mig för dåligt men som tur är finns det säkerhetsdykare.

Förutom svenska landslaget finns dykare från tio länder på plats i Lysekil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".