Skördetröska på fältet

Vädret kan ställa till det för spannmålsskörden

Spannmålsskörden blir god i år, det beräknar Jordbruksverket. Men vädret kan bli ett problem. Om regnet fortsätter kan spannmålet skadas så mycket att det inte går att använda allt, och det skulle i sin tur kunna höja priserna ytterligare.

- Så mycket nederbörd som vi har fått det senaste dygnet så skulle vi behöva ett eller två dygn med bra väder innan vi kan börja tröska igen, säger Ove Gustavsson som är lantbrukare på Forstena Gård i Västra Tunhem utanför Trollhättan.
Att priserna sannolikt kommer att gå upp på spannmålsprodukter i höst beror dock inte så mycket på vädret utan mer på världsmarknaden där efterfrågan nu är större än tillgången. För inte särskilt länge sedan var det tvärtom, och att det nu vänt är glada nyheter för alla spannmålsproducerande lantbrukare.

Men vädret är fortfarande ett problem eftersom kvaliteten kan bli lidande om regnet håller i sig, och det skulle i sin tur kunna skicka upp priserna lite till. Så runtom i vårt område sitter just nu massor av lantbrukare och håller tummarna.

- Vi vill ha sol och värme och blåst, säger Ove Gustavsson till Sveriges Radio Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".