Japanska jätteostron funna på Bohuskusten

Japanska jätteostron har hittats på flera ställen utmed Bohuskusten. Fynden oroar forskare, som tror att det finns risk för att ostronen påverkar andra arter negativt.

De flesta ostron som konsumeras i Sverige är importerade japanska ostron. Det växer snabbt och har därför odlats under lång tid vid många kuster, bland annat i Europa. Men bland Europas ostronälskare anses det japanska inte vara lika gott som det europeiska ostronet.

-Smaken är olika. I Asien anser man att det japanska är godare, men här betingar vårt eget ett högre pris. Det anses ha mer havssmak, säger Eva Marie Rödström vid Tjärnö marinbiologiska laboratorium, som också är medlem i ostronakademien.

Att flera levande japanska ostron påträffats i Bohuslän tyder enligt forskarna på att larver under förra årets varma höst transporterades från Nordsjön till Bohuskusten.

Forskarna vet inte ännu vilken effekt det kommer att få om ostronet får fäste i svenska vatten. Men erfarenheter från andra håll visar på att ostronet tar plats från andra arter.

Forskarna på Tjärnö ska nu att ta kontakt med Fiskeriverket för att bestämma hur man ska gå vidare med undersökningarna av ostronets utbredning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".