Kritik mot debattordning i Munkedal

Hur skall man tillämpa demokratin vid kommunstyrelsens möten i Munkedal? Ja det har blivit en het fråga sen kommunalrådet Alf Sifversson (m), lät en allianskollega få ordet först på kommunstyrelsens möte förra veckan, INNAN mötet hade börjat.

Oppositionsrådet Uno R Johansson (s) menar nu att det inträffade bryter mot demokratins spelregler: - Ja det tycker jag. Vart tar rättvisan vägen och moralen och etiken vägen i kommunstyrelsen när dess orförande ger ordet till en alliansbroder i stället för mig som hade berett ärendet. Var finns intresset att överhuvudtaget yttra sig om det skall vara så här i framtiden, säger Uno R Johansson (s). Händelsen på kommunstyrelsens, KS, möte i onsdags har fått Uno R Johansson att reagera. Det var när KS ordförande Alf Sifversson bröt mot den vanliga mötesordningen på en punkt och gav sin allianskollega centerpartisten Claes Hedlund ordet före socialdemokraten Uno R Johansson, trots att Johansson var först på själva mötet med att begära ordet. Att göra så här bryter inte mot någon kommunallag utan det är upp till varje ordförande att bestämma. Alf Sifversson själv menar att det som hänt inte är någon stor sak utan att det helt sonika är han som väljer vem som skall få ordet först på mötena: - Det är ju så att ordföranden har den rätten och det är ju märkligt om inte majoriteten skall få göra på det viset som sköter den kommunala verksamheten, säger Alf Sifversson (m) till SR Radio Väst. Nu har Uno R Johansson (s) skrivit ett brev till kommunstyrelsen där han hoppas få besked om ledamöterna godtar Alf Sifversson nya mötets ordning med möjligheten att begära ordet innan mötena även i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".