Dåliga skördar ger dyrare mat

I höst får vi vänta oss dyrare mat. Mjölet kan komma att kosta upp till 30 procent mer i affären och pasta, gryn och flingor väntas bli mellan 10 och 20 procent dyrare.

Sommarens väder med torka och översvämningar i hela Europa har gjort skördarna ovanligt små. Samtidigt blir efterfrågan på spannmål allt större. Dels på grund av den ökade etanolproduktionen, dels eftersom allt mer exporteras till Asien. Det pressar nu upp priserna på mjöl, bröd och pasta även i Sverige.
Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen, tror att vi får vänta oss mer förändringar i matpriserna i framtiden.
– EU har de senaste åren tagit bort en del regleringar när det gäller jordbrukspolitiken och det får konsekvenser i sådana här situationer. Marknaden rör sig då mycket mer uppåt och neråt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".