Ett polismärke på en polisuniform Foto: JESSICA GOW Kod 10170 COPYRIGHT SCANPIX

Brist på poliser kostar stora pengar i norra Bohuslän.

Det är svårt att få tag i poliser som vill jobba i Tanum och Strömstad. Det får till följd att poliser måste lånas in från andra orter och det kostar i sin tur uppåt 100 000 kronor varje månad.

Just nu är mellan 10 och 15 polistjänster obesatta i Strömstad och Tanum och sju poliser lånas för tillfället in från andra orter för att täcka upp personalbristen.

De inlånade poliserna ska förutom den vanliga lönen ha traktamente och pengar för hyra. Något som kostar mellan 70 000 och 100 000 kronor per månad för polisen i Strömstad och Tanum.

Trots att polisen i norra Bohuslän har annonserat ut tjänster flera gånger i år har ingen sökt de lediga tjänsterna.

- Det är polisbrist i hela Sverige och vi är väl hårdare drabbade i ytterområden som Strömstad och Dalsland, säger Henric Rörberg, tillförordnat närpolisbefäl i Strömstad.

Han hoppas att de polisaspiranter som kommer till området under våren som led i sin utbildning kommer att vilja stanna kvar i området när de är färdigutbildade.

- Vi får under 2008 tio stycken aspiranter och våren 2009 är de färdigutbildade, säger Henric Rörberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista