Kustkommuner agerar mot smygboende i sjöbodar

Fyra kustkommuner i Bohuslän tar nu gemensamma tag för att komma tillrätta med smygboendet i sjöbodar.

En sjöbod är inte alltid vad den ser ut att vara. Det som skall vara en förrådsbyggnad kan vara ett fullt beboeligt fritidshus.

Lysekils, Sotenäs, Strömstads och Tanums kommuner ska nu försöka arbeta fram en gemensam sjöbodspolicy.

Smygboendet är inte bara olagligt utan också ett stort problem för kustkommunerna och dess befolkning.

– Det största problemet är att de används så att de privatiserar området runt sjöbodarna. Det gör att vi andra inte kommer åt sjön och det blir ett privat område som avhåller folk från att röra sig fritt i området, säger Rolf Hermansson, centerpartist och ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Tanum.

Lagstiftningen är inte glasklar. Det finns utrymmen för tolkningar om vad som är ”ett annat användningssätt” än det sjöboden skall vara, nämligen ett förråd. Är det en enstaka övernattning? Är det när boden är isolerad?

En dom i Miljöverdomstolen häromdagen kan bli vägledande, tror Rolf Hermansson. Länsstyrelsen hade ett föreläggande på ett sjöbodsförråd på Hamburgö i Tanums kommun om att riva ut isolering, panel på väggarna och diverse utrustning som gjorde det möjligt att bo i sjöboden. Beslutet överklagades till miljödomstolen, som gav den överklagande rätt. Men när frågan nådde miljööverdomstolen fastställdes länsstyrelsens beslut.

– Det måste ses som ett prejudikat, säger Rolf Hermansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista