Partibyte på grund av Uddevallaakuten

Mer än 40 procent av invånarna i norra Bohuslän kan tänka sig att byta parti i nästa val på grund av avlövningen av akutverksamheten på Uddevalla sjukhus. Det visar en Sifo-undersökning.

Uddevallaakuten kan få politiska konsekvenser. Det visar den Sifo-undersökning som har beställts av föreningen Rädda Uddevalla sjukhus.

1 000 personer har deltagit i enkäten och säger att den här frågan är så viktig att de kan tänka sig att byta parti. 37 procent kan inte tänka sig det och resten vet inte eller är tveksamma.

De som svarat på RUS och Sifos frågor bor på Orust, i Uddevalla och i de bohuslänska kommunerna norr om Uddevalla. Invånare i Färgelanda finns också med i urvalet.

Med tanke på den kraftiga opinionsvind som blåser i norra Bohuslän mot förslagen om att koncentrera akutverksamheten till NÄL och ta ifrån Uddevalla bland annat traumaverksamheten är svaren i Sifo-undersökningen inte särskilt överraskande.

De som deltagit i undersökningen gör tummen ner för förslaget att begränsa akutverksamheten på Uddevalla sjukhus och flytta akut kirurgisk och ortopedisk jourverksamhet till NÄL. Mycket dåligt, tycker 75 procent. Ganska dåligt, tycker 13 procent.

Nästan åtta av tio tycker att frågan är viktig, men 20 procent anser att frågan inte är viktig eller så har de ingen uppfattning.

På den något ledande frågan ”Hur ser du på att behöva åka förbi ett sjukhus och åka 25 kilometer längre för att få akuthjälp?” svarar 92 procent att det är ganska dåligt eller mycket dåligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista