Miljöfarlig tandkräm säljs i butikerna

En undersökning som Naturskyddsföreningen (SNF) har gjort visar att det är vanligt att tandkräm med den miljöfarliga tillsatsen triclosan säljs i svenska butiker, trots tidigare krav från föreningen om att de stora livsmedelskedjorna ska ta bort tandkrämerna ur sortimentet.

Triclosan är en effektiv bakteriedödare men är också förknippat med stora miljö- och hälsorisker.

Triclosan kan framkalla allergier hos människor men man vet inte vad som händer när människor utsätts för låga halter under lång tid. Man vet inte heller om bakterier så småningom kan bli motståndskraftiga mot triclosan. Men man vet att vi tar en risk när vi tillsätter triclosan och andra starkt bakteriedödande kemikalier i produkter som vi använder varje dag. Det skriver SNF på sin hemsida.

Nu kräver SNF bland annat ett nationellt förbud mot triclosan i alla konsumentprodukter och att alla butikskedjor informerar om de miljöfarliga effekterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista