Hummer trivs vid konstgjorda rev

Hummern verkar trivas mycket bra på de konstgjorda reven i Göteborgs skärgård. Det visar en rapport om reven som lades fram på torsdagen, en knapp vecka före årets hummerpremiär.

Klockan sju på måndag morgon är det dags för årets hummerpremiär. Det är då de första tinorna får sättas i vattnet och enligt Fiskeriverket verkar intresset för årets premiär vara större än någonsin.

Rapporten om de anlagda reven i Göteborgs skärgård innebär goda nyheter för alla hummerälskare. De anlagda reven visar sig ha gynnat både hummerbeståndet och en del fiskarter i området.

Sju stora rev

-Det är intressant hur snabbt hummern koloniserade reven. Redan efter fyra veckor vandrade hummer in på reven, säger Niklas Egriell, projektledare länsstyrelsen.

Hummerbeståndet på reven lär fortsätta att öka i framtiden.

-Det kan leda till ett bättre hummerfiske i Vingaskärgården i Göteborg, säger Niklas Egriell.

Hur långt utanför de anlagda reven som hummern sedan kan sprida sig är ännu oklart.

Sju stora rev av sprängsten anlades 2003 som kompensation för den hummergrund som sprängdes bort då farlederna in till Göteborgs hamn fördjupades och breddades. Reven är mellan 130 och 380 meter långa och mellan fyra och 14 meter höga. Länsstyrelsen fick drygt fem miljoner kronor i EU-stöd för att under fem år följa upp den biologiska utvecklingen på och runt reven.

Sämre cirkulation

Förutom hummer trivs också stortorsken kring reven. Totalt har man under projektet hittat 159 olika arter av fiskar, ryggradslösa djur och makroalger.

En negativ effekt av de anlagda reven är att vattencirkulationen på några ställen har blivit sämre. Som en följd har det bildats mer sediment. Om fler rev anläggs i framtiden är det viktigt att se till att cirkulationen blir bra.

Anna Hansson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista