Innovatum hoppas på förlängt trollhättepaket

Den förre socialdemokratiske näringsministern Thomas Östros är bekymrad över trollhättepaketets framtid eftersom det inte nämns något om det i regeringen.

Men det finns kontakter mellan teknikparken Innovatum i Trollhättan och regeringen.

637 statliga miljoner och lika mycket pengar från industrin i en satsning på fordonsforskning under fyra år. Det var en viktig del i den gamla regeringens så kallade trollhättepaket. Nu säger paketleverantören, den dåvarande socialdemokratiske näringsministern Thomas Östros, att han är bekymrad över att den nya regeringen inte förstår hur viktig fordonsindustrin är.

Det fyraåriga avtalet löper ut nästa år. I sin budget skriver regeringen att en fortsatt långsiktig satsning på fordonsforskning är av största betydelse och att man avser att under 2008 återkomma med förslag om en fortsatt finansiering av den långsiktiga fordonsforskningen.

Många av projekten är förlagda till Innovatum i Trollhättan.

- Det är bra att man ser värdet av att gå vidare med forskningssatsningar, säger Innovatums VD Tore Helmersson.

Innovatum har haft kontakt med den borgerliga regeringen och näringsminister Maud Olofsson har besökt Innovatum. Där tar man nu fram ett underlag till regeringens kommande forskningsproposition. En förlängning av trollhättepaketet är viktig, säger Tore Helmersson som hoppas på ett beslut så snart som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista