Borgerliga i Uddevalla ger upp försöken att sälja bussbolaget

Det går inte att sälja Uddevalla Omnibus, det kommunägda transportföretaget - åtminstone inte på kort sikt. Den borgerliga majoriteten vill helst av allt sälja Omnibus, men nu säger ekonomin och juridiken säger nej, enligt kommunens utredare

Troligen skulle det bli dyrare för Uddevallaborna. Och sedan finns det en paragraf som säger att om Uddevalla Omnibus får nya ägare eller går i konkurs, så har den större samorganisationen Buss i Väst rätt att ta över alltihop. Och det tänker Buss i Väst göra också om Uddevalla kommun säljer, mullrar styrelsen för Buss i Väst. Kommunens utredare har frågat, nämligen.

Så nu är förslaget i kommunstyrelsen till nästa tisdag att försiktigtvis bara släppa in delägare i Omnibus och bara om det är en god affär. Under tiden ska man försöka ta bort den där paragrafen om att Buss i Väst får ta över. Troligtvis är den paragrafen olaglig för att den strider mot konkurrenslagstiftningen, det säger en advokatbyrå som har tittat på den. Om den skulle prövas rättsligt, så skulle både Uddevalla Omnibus och Buss i Väst kunna åka på skadestånd.

Reporter Lasse Wieslander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista