Saab i Trollhättan hyr in fler arbetare - facket kritiskt

Saab Automobile i Trollhättan hyr in en allt större del av sin arbetskraft. Det är märkligt eftersom inhyrd personal är ett dyrare alternativ, menar IF Metall-facket.

Nästan var tionde som arbetar i produktionen på Saab Automobil i Trollhättan har ett bemanningsföretag som arbetsgivare. I år har alla som slutat på Saab ersatts av personal från det internationella och Schweiz-registrerade bemanningsföretaget Adecco.

- Vi får höra varje dag att vi måste bli effektivare och spara pengar. Att företaget då medvetet för en politik som innebär kostnader som är 20 procent högre än för egna anställda är mycket märkligt, säger Paul Åkerlund som är klubbordförande på Saab i Trollhättan.

IF Metall-facket anser att alternativet till att hyra in personal inte behöver vara fast anställda. Det nya teknikavtalet ger möjlighet att istället visstidsanställa personal i upp till ett år.
Enligt Magnus Lindberg, kontorschef på bemanningsföretaget Manpower i Trollhättan blir det vanligare och vanligare att företag väljer att hyra in personal via bemanningsföretag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista