Volvo undviker bemanningsföretag

Volvo Aero vill ha egna anställda i produktionen. Var tionde som jobbar i produktionen på grannföretaget  i Trollhättan, Saab Automobile, har hyrts in från ett bemanningsföretag. Men Volvo Aero har valt en annan linje.

På Volvo Aero är det bara egen personal i produktionen.
- Jag tror inte ens att vi har suttit och funderat på vilket som är billigast utan det är en tradition sedan 1930 att vi har egna anställda som utför arbetet i produktionen, säger informationschefen Fredrik Fryklund.

Även om det är billigare med egen personal är det inte ekonomiska överväganden som ligger bakom.
- Vi har en speciell anda och vi lär våra anställda hur man utför uppgifterna, men också vilken attityd man har till arbetet och det tror jag är väl så viktigt, säger Fredrik Fryklund.
Däremot har Volvo Aero har för närvarande ett 100-tal ingenjörer inhyrda från konsultföretag. Det beror på en extrem arbetstopp i utvecklingen av komponenter till nya flygmotorer.
- Delvis handlar det om viss specialkompetens, men framför allt beror det på det oerhört ansträngda tidsschema som skall hållas, säger Fredrik Fryklund.
Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista