Krogfylla ger dyster brottsstatistik

Unga män som super och slåss på krogen ökar på våldsstatistiken. På två år har antalet polisanmälningar om misshandel ökat med nästan 20 procent i Västra Götaland.

På tio år har antalet polisanmälningar om misshandelsbrott ökat med nästan 25 procent. Om man jämför första halvåret i år med samma period 2005 är ökningen 18 procent - på bara två år alltså.

Den här utvecklingen märks också på brottsofferjouren i Trollhättan/Lilla Edet, där f.d. polismästaren Bengt Laveberg är ordförande. Både han och polismyndigheten i Västra Götaland är övertygade om att det rör sig om en faktisk ökning av misshandelsbrotten och inte bara om en ökad benäghet att polisanmäla.

- Om man tittar bara på det här halvåret som har gått så handlar nio av tio ärenden som kommer till oss om personer som varit utsatta för våldsbrott, både kvinnor och män, men framför allt unga män, säger Bengt Laveberg.

Polisen och Bengt Laveberg är också överens om att det finns ett samband mellan den ökade alkoholkonsumtionen och det ökade våldet, som ofta är krogrelaterat.

- Det är förenat med alkohol det här. Det är som vi ser det inte så mycket narkotika utan det är alkohol och både brottsoffer och gärningsmän är påverkade, säger Bengt Laveberg.

/Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista