Misshandeln ökar men få grova brott

Det begås allt fler misshandelsbrott, men det är inte det grova våldet som ökar mest.

Av de nästan 11 000 anmälningar om misshandel som skedde i Västra Götalands län förra året gäller knappt sju procent grov misshandel.

Det totala antalet anmälningar om misshandel har ökat med 18 procent på fem år, men för grov misshandel är ökningen knappt 10 procent.

Det kan dock vara svårt att bedöma om en anmälan handlar om misshandel eller grov misshandel.

– I de allra flesta fall tror jag att det går att göra den bedömningen. Det handlar ofta om användning av olika tillhyggen, men när det gäller graden av råhet kan det hända att man i efterhand får göra en annan bedömning, säger Mats Glansberg, informationschef på polisen i Västra Götaland.

Men i praktiken kan den grova misshandeln, som kan ge högst tio år fängelse, stå för en ännu mindre andel eftersom de brotten anmäls i större utsträckning än misshandel, som kan ge högst två års fängelse.

– Något som har ökat kraftigt de senaste tio åren är kriminella gäng och kriminella nätverk, där man använder ett väldigt rått våld, säger Mats Glansberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista